Merket på primstaven er en sol, dette er årets lengste dag, og fra nå av blir dagene kortere for hver dag som går og nettene lengre. Datoen varierer alt ettersom det er skuddår eller ikke.
Langt tilbake finner man tradisjoner og fester knyttet til denne dagen, men etterhvert var det feiringen av sankthans som ble den store midtsommerfesten, naturlig nok ettersom det er bare et par dager mellom de to merkedagene. Derfor blir primstavmerket, sola, ofte også brukt ved jonsok.
Man trodde at i det øyeblikket sola snudde, ble vannet forvandlet til vin, så til eddik og til vann igjen. Det gikk så fort som du rekker å si: «Nå er det, nå var det, nå blir det». Man måtte ikke vaske klær, for det vannet som ble til eddik ville gjøre at klærne gikk i oppløsning.
Så måtte du ikke bruke gjær denne dagen, baking var også helt umulig, for kakene ville snu seg i ovnen. Bedre gikk det ikke med ølbrygging; i det øyeblikket sola snudde, ville ølet «kaste seg» og bli ødelagt. Noe stort arbeid måtte heller ikke gjøres.
22. juni var også den store blomsterkvelden. Da samlet man legeurter for å tørke dem til senere bruk. På denne tiden regnet man med at urtene hadde mest kraft i seg.
[plulz_social_like width="350" send="false" font="arial" action="like" layout="standard" faces="true" ]
Legg igjen en kommentar